Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

81 + 5 + 4 + 4 = 12 000 000 000

Ne nezbláznil jsem se. Opravdu ne. Zdánlivý nesmysl vychází ze známého Zaorálko-Paroubkovského paradoxu, v matematických kruzích známého i jako levá díra. Její řešení je přímo dětinsky jednoduché. Na jedné straně rovnice se neustále přidává. Důležité je, že se přidává vždy jen na jedné straně.

Tak nám schválili rozpočet, chce se povzdechnout spolu s paní Millerovou. Jenže po včerejším cirkusovém představení z malostranského šapitó mi nějak není do smíchu. Vůbec nejde o to, jaký rozpočet byl schválen – dopředu se dalo odhadnout s poměrně  vysokou mírou pravděpodobnosti, jak toto klání dopadne. Vítězem není nikdo, i když naparování před kamerou a natřásání stranických peříček před stále rychleji se blížícími volbami jsme ušetřeni nebyli.

To, že se sekera zatne ještě hlouběji, než bylo původně plánováno, je jen smutným důsledkem stavu naší politiky, v níž se mísí partikulární zájmy, moc, zbytnělá ega a frustrace s pocitem výjimečnosti, arogancí a hloupostí v hodně nechutný koktejl.

Sečteno podtrženo, kvůli 81 socialistům, 5 lidovcům, 4 zeleným a 4 nezařazeným poslancům prožereme našim potomkům dalších 12 miliard přímo, plus dalších x miliard, které jakoby náhodou vyplavou na povrch za měsíc, za dva, za tři…

Reklama

Zemědělci mají málo vody, je sucho. Státe, zaplať. Zemědělci mají moc vody, je mokro. Státe, zaplať. Zemědělci mají moc mléka. Státe, zaplať. Zemědělci mají málo mléka. Státe, stůj. Podojíme tebe. Odboráři chtějí táhnout na Prahu. Státe, zaplať. Hrozí piloti, hasiči, učitelé, pošťáci, doktoři, metaři… ?Proč nenatisknout další barevné papírky, které se  zatím ještě pořád jmenují peníze?

Až dostaneme všichni tak nějak soudružsky přidáno, budeme je moci použít tak akorát… Však víte na co!

Skvělý a typický je ovšem postoj rudochů. Sice se spolu s oranžovými polorudochy postarali o totální devastaci něčeho, co ještě šlo s přimhouřenýma očima nazývat snahou o zachránění nezachránitelného, pro výsledný paskvil však nehlasovali a dali od něj ostentativně ruce pryč.

Nejhorší na tom ale je, že estráda, za kterou by se i ta nejhorší šmíra červenala hanbou, bude pokračovat.

Minimálně do voleb.