Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Kde se zastaví pozitivní diskriminace?

Tak mám pocit, že se svět opravdu zbláznil a doba se, řečeno s Hamletem, vymkla z kloubů. Scotland Yard bude najímat homosexuální jedince a příslušníky dalších „menšin", neboť jich je ve sboru příliš málo.

Applications are particularly ­welcomed from women, lesbian, gay, bisexual, transgender and black and minority ethnic communities/people as these are under-represented within SO14 (Royalty Protection Branch). Selection will be based solely upon merit," praví se v náborovém inzerátu britské Metropolitní policie. (Pro ty, kteří nevládnou angličtinou, je zde překlad do češtiny:  "Žádosti jsou zvláště vítány od žen, lesbiček, gayů, bisexuálů, transsexuálů a černochů a dalších etnických minorit, protože tito jsou nedostatečně ve sboru zastoupeni. Ale výběr bude činěn výhradně na základě zásluh.")  

Čekal jsem, kdy něco podobného přijde. Vždyť doba, která nezná například slepce, ale jen nevidomé či osoby se změněnou schopností zraku, která nezná černochy, ale pouze Afroameričany, která nezná indiány, ale pouze rodilé Američany a která si dává veliký pozor na to, aby vše bylo politicky korektní, prostě něco takového přinést musela. Jsme zkrátka drženi v šachu skupinou vymahačů správného vyjadřování. Nekorektní slovo je podle nich nejen společenským faux pas, ale často hraničí s žalobou. Proboha proč?

Opravdu změníme svoje myšlení, když budeme muset užívat často uměle vymyšlená pojmenování? Nebo je to jen úlitba dávné minulosti, za níž si podle některých lidí máme sypat popel na hlavu minimálně dalších sto let?

Reklama

Nejvíc mě na tom všem však zaráží několik faktů. Již delší dobu se mi některá média snaží namluvit, že jako zdravý muž, běloch, ateista, nerozvedený heterosexuál, neužívající drogy ani žádné jiné návykové látky patřím k těm, kteří mohou za všechna historická neštěstí počínaje otroctvím a konče globálním oteplováním. Dívají se na mě převrácenou optikou 19. století. Mám práci? Mám ženu? Mám děti? Tak to je někde něco špatně. Vždyť podle současné módní vlny bych měl bydlet ve squattu, mít dredy nebo aspoň piercing v jazyce, když už si nemohu obstarat tmavou pleť či jinou sexuální orientaci. Pak bych snad byl dostatečně IN.

P.S. Bráno optikou aktivních strážců morálky nového tisíciletí je už sám text inzerátu politicky nekorektní, rasistický a diskriminující. Užití slůvka „black" ve spojení s předpokládanou barvou kůže prostě nesouzní s oficiální snahou nevyčleňovat lidi podle rasy. Navíc jsou do jedné řady stavěny ženy (že by byly také považovány za menšinu?) se skutečnými „menšinovými žánry".