Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Listopadové retro

Uplynula pouhopouhá dvě desetiletí a skoro mám pocit, že se Češi za 17. listopad stydí. Stačí si poslechnout, co říkají, přečíst si, jak novináři komentují současné dění, otevřít takřka libovolnou internetovou diskusi. Měl snad Jakeš ve svém posledním veřejném vystoupení pro Týden pravdu?  

 

Ne, neměl.

Z jedné z nejbohatších zemí udělali bolševičtí pohůnci chudého příbuzného, a to navzdory heslům, jak už příští pětiletka povede k ráji na zemi. Ten se však nikdy nedostavil, protože ho vždycky někdo sabotoval – kulaci, kněží, revanšisté, máničky, zrádci a zaprodanci… Kdyby nebylo těchto pochybných individuí, už dávno by Československo pod moudrým stranickým vedením přece ukázalo západním „kapitálistům“ záda… Výsledek? Šedá města, domy za dřevěnými lešeními, aby na chodce nepadaly kusy omítky či zdí, v obchodech jen to nejnutnější a to ještě občas, za každým druhým rohem fízl…  Přesto jsme byli v novinách, rozhlase i na obou televizních programech přesvědčováni, jak skvěle se nám žije, jak naše ideologické imperialistické soupeře doháníme a předháníme.

Reklama

Pak přišel listopad 1989. 

Tehdy jsem se skoro neodtrhl od fotoaparátu. Fakulta, Václavák, Špálovka, Galerie u Řečických, Mánes, Letná (ještě teď je mi zima, jak tam strašně mrzlo…), ježdění po „vlastech českých“, generální stávka, během níž mi došel film a nový nebylo kde koupit… volba prezidenta, mezitím Vánoce… po Novém roce rychle sepsat diplomku… a dohnat to, co se oficiálně nesmělo 40 let říkat… přednášky lidí, kteří už zase směli vkročit na akademickou půdu… státnice… vojna … byl jsem jedním z posledních Čechů, kteří sloužili na Slovensku… Prešov a jeho okolí však za těch devět měsíců stál… a pak už běžné starosti … práce … bydlení … děti…

Dvacet let, pro mě okamžik, pro moje potomky už dějepis. Události srovnatelné s první světovou válkou… I ty fotky jsou přece jenom černobílé.

Václavské náměstí jeden z prvních dnů po 17. listopaduVáclavské náměstí jeden z prvních dnů po 17. listopadu

 Rudé prázdno aneb Televize lže, jako když Rudé právo tiskneKolik demonstrací už sv. Václav viděl?

Když dorazilo i ČKD a další továrny...Když dorazilo i ČKD a další továrny...

S každým dnem lidí přibývaloTradiční zakončení každé demonstrace - prsty do V

Živo bylo i před divadly. Jako třeba u Národního.Galerie Václava Špály - jedno z významných center 

Letáky, prohlášení a provolání všude. I v metru......i na Husově pomníku.

Tuhle bandu středoškoláků jsem potkal ve středu 22. listopadu někde na Národní Nezapomenutelný koncert České filharmonie 

Vstupní dveře na "peďák" v RettigovceUčebny pedagogické fakulty se změnily. Třeba v tiskové a rozmnožovací středisko

Ve vstupní aule snad nikdy nebylo tak živo. Televizní návštěva u stávkového výboru na peďáku

Tak to nás opravdu mrzelo :-)Bouřlivá shromáždění se konala v tehdejší tělocvičně. Místo ní je dnes moderní přednášková učebna.

Den co den, večer co večer. Na Václaváku byla hlava na hlavě.

Letná. Mráz a sníh.Největší demonstrace. Prý milion lidí...

...a soudruh generál Vacek údajně chtěl, aby nízko nad demonstrací přeletěla stíhačka.I tady se přísahalo.

Ještě dnes mi nasakakuje husí kůže, jaká tam byla kosa.Ještě dnes mi nasakakuje husí kůže, jaká tam byla kosa.