Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Místečko pro kamaráda?

Mám veskrze kladný vztah k muzeím. Odmalička mi k srdci přirostla zvláště dvojice nejznámějších pražských institucí - Národní muzeum a Národní technické muzeum.

Proto jsem uvítal, že byl odvolán ředitel NTM. Bláhově jsem se domníval, že se snad něco změní. Že do čela této instituce usedne odborník a manažer, který do funkcionalistické budovy na Letné přitáhne houfy návštěvníků. Že je naláká na novinky vytažené z depozitářů, že expozici rozpohybuje a přiblíží nejen technikům a fanouškům všeho, co má kola, motor apod., ale že přitáhne i ty, kteří o technice nemají ani ponětí.

Jenže už tomu nevěřím. Nový ředitel ještě nebyl ani jmenován a mně se do mysli vkrádá všetečná otázka: Pro kterého z kamarádů je už křeslo v ředitelské kanceláři připraveno?

Proč by totiž jinak bylo výběrové řízení od počátku devalvováno nerovnými podmínkami pro potenciální uchazeče? Vždyť kdo má možnost splnit všechny podmínky, které ministr kultury po novém řediteli požaduje, když lhůta pro podání přihlášky do konkursu končí 15. září a lhůta na vyřízení žádosti o lustrační osvědčení je ze zákona 60 dnů?

Reklama

Z prostého početního úkolu, kterého se zhostí i průměrný žák třetí třídy, plyne, že se to dá stihnout pouze v případě, že už má kandidát lustrační osvědčení uschované v psacím stole.