Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Odstraňte Leoše Mareše!

Asi budu muset jít k očnímu. Nějak přestávám vidět. Otevřel jsem včera odpoledne internet, abych projel zprávy, a co vidím? Odstraňte Leoše Mareše!

„Proč by někdo chtěl tohoto idola některých náctiletých odstranit?“ napadlo mě okamžitě. Že by už někoho štval svými stupidními vtípky tak moc, aby mu šel po krku? Pak jsem však zaostřil pozorněji a brada mi málem klepla o psací stůl. Odstraňte Ladova Mikeše zněla totiž správně ta věta v titulku.

Mluvící kocourek je rasista a xenofob a šíří rasovou nesnášenlivost. Zvláštní, že si toho až doposud nikdo nevšimnul.

A že se tady sledují různé hovadiny!

Reklama

Až teď! Bystré oko několika představitelů menšiny, o které je lepší nic nepsat, ani neříkat, aby bylo hned v zárodku eliminováno nebezpečí z osočení z rasismu, vyzývají k emigraci do Vatikánu či Švýcarska a jako jeden z důvodů diskriminace uvádějí právě Mikešovy příběhy. Zvláště ten, kde jej ukradnou „cikáni“.

Hlava mi to prostě nebere. Kam až dojdeme?

Budeme zakazovat staré slabikáře, protože diskriminují větami „Ema má maso. Ó, my se máme!“ vegetariány?

Vyřadíme z knihoven Robinsona Crusoe, neboť vykořisťoval nebohého domorodce, jemuž vnutil jméno Pátek, a neptal se jej, zda by nechtěl být třeba Úterý?

Podpálíme hranice se všemi vydáními Švejka, který ústy sapéra Vodičky nabádá k nesnášenlivosti vůči všem: „Vinnej, nevinnej, berte to popořadě“?

A řada by mohla pokračovat dalším výčtem, v němž by si podávali ruce třeba Mácha s Němcovou, K.V. Raisem…

Spíše si myslím, že pravdu má ústřední postava starého českého filmu Nezbedný bakalář, když říká: „Pařez zůstane pařezem, vůl volem.“