Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Romeo z Pyšel a Julie s třešněmi

Pomalu se nám začíná rýsovat další příběh velké lásky. Středočeské blahorodí se vyznalo, že miluje komunisty. „Komu dneska komunisté škodí?" pokládá spravedlivě rozhořčený hejtman řečnickou otázku. Skutečně se domnívá, že Gottwaldovi pohrobci už nepředstavují žádné nebezpečí? Nebo se snaží dopředu si šplhnout u těch, o nichž si myslí, že zase budou vládnout?

Ostatně není to jeho první názorový veletoč. Nenávist ke straně, jejímž byl na počátku devadesátých let tři roky členem, tedy ODS, je z hejtmanova vyjadřování a chování naprosto patrná. Připomíná to chování zhrzené milenky nebo poraženého semifinalisty, který neunesl fakt, že si o nejvyšší medaili nezahraje…

Komunisté tedy nejsou podle něj ohrožením demokracie. Vždyť přece vždy mluví pravdu a dodržují slovo. Jsou to takoví Janové Husové či aspoň Mirkové Dušínové. Koneckonců pár příkladů, které to potvrzují, by tu už bylo. V roce 1946 Klement Gottwald, který měl pod čepicí, tvrdil, že znárodňování nebude, kolektivizace nebude, o sedm let později ušaté torpédo prohlašovalo, že řeči o měnové reformě jsou jen výmyslem západních buržoustů a imperiálistů…

Myslí-li slova o neškodnosti komunistů pro demokracii hejtman upřímně (tohle slovo mají sociální demokraté rádi; zvláště je proslavil koloťuk Standa), zřejmě neumí číst. Bolševické prohlášení k 17. listopadu hovoří za vše a není je nutné nijak komentovat.

Reklama

Umí-li hejtman číst, a přesto se nad rudochy tetelí blahem, pak se nabízí jen možnost, že má s komunisty mnoho společného. Vždyť to svým absolutistickým stylem vlády předvádí takřka dennodenně.

Třeba v případě dětského domova v Pyšelích.