Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Sobotka nad Buriana

Někdy je lepší číst zprávy, které vydává ČTK, než sledovat komediální filmy. Někdy dokážou "četkařské" informace rozesmát, až vtrhnou slzy do očí.

To se mi přihodilo zrovna včera. Zpráva ČTK, kterou přebraly například Lidové noviny a v níž citují i ze zprávy z webu ČSSD je skutečně směšná až k pláči.

Bohuslav Sobotka se pozastavuje nad kompetentností nové vlády, která vznikla dohodou tři koaličních stran. Podle něj bude totiž „Většina ministerstev obsazena čistě na základě politického rozhodnutí bez jakýchkoliv odborných vazeb budoucích ministrů na problematiku jednotlivých resortů. Vládě tak hrozí nedostatek kompetence a tím i zvýšené riziko chybných rozhodnutí pří správě státu. Jde zejména o personální obsazení ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury, školství, dopravy a vnitra.“

Skuteční odborníci na ministerských postech přece byli hlavně doménou jeho strany, zní jakoby v podtextu sdělení. Ne stranickost, ale odbornost, bylo to hlavní, křičí z oranžových stránek. Financím od roku 2002 velel peněžnictvím protřelý guru několika měnových reforem, právník Bohuslav Sobotka, který na Masarykově univerzitě v Brně obhájil v roce 1995 magisterskou práci Vývoj sociální demokracie v českých zemích, která má celých 52 listů!

Reklama

Ve stejné době šéfovala školství Petra Buzková, právnička, která vlastnímu resortu věřila tak, že dceru raději dala do soukromé školy.

Ministrem zemědělství byl vystudovaný ekonom a matematik Jan Mládek…

„Za vážnou chybu ČSSD pokládá fakt, že v nové vládě není ani jedna žena,“ píše dále Sobotka ze strany, která má v parlamentu nejméně žen. Jen pro pořádek: ČSSD má 5 poslankyň, což při 56 křeslech činí 8,9 %, ODS zastupuje 9 žen (16,98 %), TOP 09 má 10 poslankyň (24,39 %), VV dosadilo do parlamentních lavic 8 příslušnic slabšího pohlaví (33,3 %) a zdaleka nejvíce jich mají ve svém klubu komunisté (38,46 %).

A Bohuslav navíc už slyší trávu růst. Některá jména podle něj vzbuzují předem podezření z nekalostí, kterých se jistě ve svých funkcích dopustí.

Staré přísloví říká: „Podle sebe soudím tebe!“