Reklama
 
Blog | Pavel Šmejkal

Zachvátí-li tě, zaplatíš!

Kolik dní uběhlo od mediálně propírané bitvy o rozpočet? A už je tady jasný signál, že nemravně velkou díru ve státním rozpočtu nebudou látat ti, kdož se o ní svojí politikou zasloužili, ale obyčejní lidé. Stát už chce zase natahovat své nenechavé pracky a ždímat z nás další koruny.

Ministerstvo financí zvažuje podle Hospodářských novin, že zvýší daň z příjmu fyzických osob na 25 procent. Nárůst by pro každého zaměstnaného člověka představoval 2 procenta. Ministerský tiskový mlžič Ondřej Jákob ovšem hned vystoupil s tvrzením, že jde jen o osobní názor náměstka Petera Chrenka a že žádný takový návrh nebyl zatím podroben interní diskusi na ministerstvu. Důležité je ono slůvko zatím. Není tak těžké mezi kluzkými slovíčky tiskového mluvky rozpoznat, že se o návrhu jednat bude.

Stejný Chrenko vymyslel, jak lidem uloupit další peníze. Bude se to prý jmenovat silniční daň a zaplatí ji každý, kdo má automobil. I kdyby nejezdil a měl ho ve stodole.

Proč to tedy rovnou neudělat jako s televizními poplatky? Nemáš televizi, ale mohl bys ji mít, tak zaplať. Nemáš automobil, ale možná bys ho mít mohl. Zaplať tedy také. Ostatně chozením stejně ošoupáváš vzácný asfalt z našich kvalitních silnic.

Reklama

Ani volby nic nezmění, protože se nemění voličská základna. Problém je, že průměrný voličský vzorek skáče na populistická a demagogická hesla a prohlášení o tom, že zdroje tu jsou a dluhy se nemusejí platit. Většině lidí je „bližší košile, než kabát“ a to, že se podílejí na budoucí chudobě svých potomků, je jim jedno.

Je to zkrátka marný boj s větrnými mlýny.

Politici se nás snaží přesvědčit, že každý z nás dluží několik set tisíc korun.

Jenže my nedlužíme nic.

Tu sekeru zasekli oni.